Parasound 1200mk2 issues

seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
edited October 2020 in 2 Channel Audio
I've noticed, that when it isn't warmed up, my amp will feed weak or no signal intermittently to the 2 channels. Once it's been on and running a while, this is a non issue, but for 20 or so minutes, it's incredibly irritating. Is this a known issue? I've tried 3 different sets of ICs, 2 sets of speaker cable, and get the same result. When I leave it on 24/7 it's a non issue, but when my power bill went through the roof, it went to being switched off when I'm not using it. Could I have a loose internal connection, that when warmed up, expands enough to not be loose anymore? Is this potentially dangerous to my amp or speakers? Running toslink from tv to an HK3490, and RCA to headphone cable to it as well to play off my phone. Currently using some BJC interconnects, analysis oval speaker cables, a pangea power cord, and an apc surge protector. Have the volume knobs for each channel set at halfway. Amp is set to stereo and not mono.
HT/2channel:
AVR: Yamaha RX-V 765
Fronts: Polk RTiA3
sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
Center: CS13
surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
TV: samsung 40
The real 2 Channel(work in progress):
Pre:HK 3490
Amp:Parasound 1200 MK II
Sub:RBH 1010-SEP
Speakers: Monitor 5A peerless
Headphones:
Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

"WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
WITH COMPASSION FOR OTHERS
WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
Seabee Memorial, Arlington, VA
Post edited by KennethSwauger on

Comments

  • NightfallNightfall Posts: 9,483
    Off topic, but can you quantify through the roof? How much does an amplifier cost to keep on 24/7?
    afterburnt wrote: »
    They didn't speak a word of English, they were from South Carolina.

    Village Idiot of Club Polk
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    Before I was paying about 150-200 euro every other month, same time frame I set up my stereo, it went to 460 over 2 months.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    I'm not sure it's solely from the stereo, several neighbors all said their bills were extremely high in the same 2 months, maybe they raised our rates without informing us.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    @KennethSwauger can you move this thread, I posted in the wrong subtopic.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • KennethSwaugerKennethSwauger Moderator Posts: 7,532
    Sure, what category should I move it to?
    "True knowledge exits in knowing that you know nothing", Socrates
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    2 channel or electronics
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    Sure, what category should I move it to?

    Thanks ken
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • KennethSwaugerKennethSwauger Moderator Posts: 7,532
    No problem!
    "True knowledge exits in knowing that you know nothing", Socrates
  • JayCeeJayCee Posts: 985
    I've noticed, that when it isn't warmed up, my amp will feed weak or no signal intermittently to the 2 channels. Once it's been on and running a while, this is a non issue, but for 20 or so minutes, it's incredibly irritating. ...Have the volume knobs for each channel set at halfway.

    Similar design to my 1500A's. I'd say it's worth popping the hood and taking a look for bulging caps, heat damage or anything obvious. Do you run it @ 220V or off a transformer?

    I set mine up for 220 when I was in Germany. Not sure how Italy is for Parasound expertise but I had little luck finding anyone familiar in the Ramstein area. I reached out to Parasound re. fuse values before I did the conversion and Richard Schram, Parasound President, replied on a Sunday. Might be worth running your initial symptoms by them and asking for advice. [email protected]

    Nothing to do with your symptoms but I've always run the gain pots at full. I did have one that was scratchy and was able to clear it up by turning back and forth several times to self clean.
    Speakers: Polk1.2tl's (Uber Mods) Pre/Amp/DAC: PS Audio BHK Signature & 250, DirectStream Cables/IC's: MIT S1Bi-Wire/S1 Balanced +Avel Lindberg 1000VA "Dreadnought" Power Conditioner: PS Audio P15 Power Plant Power Cords: Core Power Technologies Gold, DH Labs Power Plus DIY w/Neotech NC-P301 & P311ends Streamer: Roon ROCK on wifi'd NUC & Uptone EtherREGEN⟿Ω☯☥☮⟿🔊♩♪♫♬♩♪♫♬♩♪♫♬
  • Does this model have a protection relay for the speaker outputs that clicks a few seconds after power-on? If so I've seen those get oxidized cause signal drop, low level output, or distortion at initial power-on or with low level signal.
    2 Channel - Polk SDA-2BTL, Carver TFM-35, Peachtree iDAC, Chromecast Audio (optical), Bugle II phono pre, Technics SL-1500 w/ M97XE, DIY Passive Preamp/Input selector
  • JayCeeJayCee Posts: 985
    Does this model have a protection relay for the speaker outputs that clicks a few seconds after power-on? If so I've seen those get oxidized cause signal drop, low level output, or distortion at initial power-on or with low level signal.

    Yes, good suggestion.
    Speakers: Polk1.2tl's (Uber Mods) Pre/Amp/DAC: PS Audio BHK Signature & 250, DirectStream Cables/IC's: MIT S1Bi-Wire/S1 Balanced +Avel Lindberg 1000VA "Dreadnought" Power Conditioner: PS Audio P15 Power Plant Power Cords: Core Power Technologies Gold, DH Labs Power Plus DIY w/Neotech NC-P301 & P311ends Streamer: Roon ROCK on wifi'd NUC & Uptone EtherREGEN⟿Ω☯☥☮⟿🔊♩♪♫♬♩♪♫♬♩♪♫♬
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    JayCee wrote: »
    I've noticed, that when it isn't warmed up, my amp will feed weak or no signal intermittently to the 2 channels. Once it's been on and running a while, this is a non issue, but for 20 or so minutes, it's incredibly irritating. ...Have the volume knobs for each channel set at halfway.

    Similar design to my 1500A's. I'd say it's worth popping the hood and taking a look for bulging caps, heat damage or anything obvious. Do you run it @ 220V or off a transformer?

    I set mine up for 220 when I was in Germany. Not sure how Italy is for Parasound expertise but I had little luck finding anyone familiar in the Ramstein area. I reached out to Parasound re. fuse values before I did the conversion and Richard Schram, Parasound President, replied on a Sunday. Might be worth running your initial symptoms by them and asking for advice. [email protected]

    Nothing to do with your symptoms but I've always run the gain pots at full. I did have one that was scratchy and was able to clear it up by turning back and forth several times to self clean.

    I'll try that and that email, earlier it was.cutto g my right channel out even when we'll warmed up. The volume was way down but was still playing. Pushing on the cone for it to play fine again, so maybe the issue Is with my speaker?
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • pitdogg2pitdogg2 Posts: 17,994
    Find some different speakers and give them a try
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    I'll have to. Unfortunately, my 5As and 7s both need a new driver, but I may have some cheapo bookies sitting around somewhere. I may just switch left and right and see if the problem follows the speaker.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    I did have a similar issue a few years back when I was using this set up in the barracks, https://forum.polkaudio.com/discussion/171387/amp-has-static-and-audio-loss#latest
    Even posted about it, thought it was due to a seized driver in my 5A. While that was and is an issue, it currently isn't the cause as I'm using my 5jrs. I may give just the 3490 a spin on them to see if the issue persists when the amp is removed from the equation.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • soundfreak1soundfreak1 Posts: 2,895
    The output relays on the 1200/ll both are known issues. Sounds like mine was. Replaced relays, fixed. Back than (10 yrs ago they were 75. Ea from parasound.)
    Main Rig:
    Krell KAV 250a biamped to mid/highs
    Parasound HCA1500A biamped to lows
    Nakamichi EC100 Active xover
    MIT exp 1 ic's
    Perreaux SA33 class A preamp
    AQ kingcobra ic's
    OPPO 83 CDP
    Lehmann audio black cube SE phono pre, Audioquest phono wire (ITA1/1)
    Denon DP-1200 TT. AToc9ML MC cart.
    Monster HTS 3600 power conditioner
    ADS L1590/2 Biamped
    MIT exps2 speaker cable
  • soundfreak1soundfreak1 Posts: 2,895
    BTW a recap is in line by now. Did mine and it was wonderful.
    Main Rig:
    Krell KAV 250a biamped to mid/highs
    Parasound HCA1500A biamped to lows
    Nakamichi EC100 Active xover
    MIT exp 1 ic's
    Perreaux SA33 class A preamp
    AQ kingcobra ic's
    OPPO 83 CDP
    Lehmann audio black cube SE phono pre, Audioquest phono wire (ITA1/1)
    Denon DP-1200 TT. AToc9ML MC cart.
    Monster HTS 3600 power conditioner
    ADS L1590/2 Biamped
    MIT exps2 speaker cable
  • seabeerob213seabeerob213 Posts: 1,843
    Any walkthroughs you know of for either of these fix/upgrades? I've never really got into soldering on something like this. I tried to fix an alpine car amp, but I couldn't find the issue. Replaced the same blown mosfet 4 times, and it wouldn't last longer than putting the negative cable back on the battery.
    HT/2channel:
    AVR: Yamaha RX-V 765
    Fronts: Polk RTiA3
    sub: Polk PSW110(will add 2x PSW 505)
    Center: CS13
    surrounds:Polk RTi4( also have some def tech pro Mon. 800s, may end up her or expanding this to 7 channel.)
    TV: samsung 40
    The real 2 Channel(work in progress):
    Pre:HK 3490
    Amp:Parasound 1200 MK II
    Sub:RBH 1010-SEP
    Speakers: Monitor 5A peerless
    Headphones:
    Source: FIIO X3 CD rips WMA lossless
    Amp: FIIO E12, Nuforce icon udcac-2 W/pangea cable
    Cans: Audio-Technica ATH-M50, Velodyne V-True, Grado SR225i
    most of my comments are passing on of info, im a noob, im just trying to help how i can, if im wrong or out of place to comment, dont hesitate to let me know :)

    "WITH WILLING HEARTS AND SKILLFUL HANDS,
    THE DIFFICULT WE DO AT ONCE,
    THE IMPOSSIBLE TAKES A BIT LONGER
    WITH COMPASSION FOR OTHERS
    WE BUILD - WE FIGHT FOR PEACE WITH FREEDOM"
    Seabee Memorial, Arlington, VA
  • soundfreak1soundfreak1 Posts: 2,895
    I'm not a tech myself, my best friend is a fully certified Parasound factory tech and was a warentee station for 40 years and still is. He contacted parasound on mine and got the parts. Easy work according to him.
    Main Rig:
    Krell KAV 250a biamped to mid/highs
    Parasound HCA1500A biamped to lows
    Nakamichi EC100 Active xover
    MIT exp 1 ic's
    Perreaux SA33 class A preamp
    AQ kingcobra ic's
    OPPO 83 CDP
    Lehmann audio black cube SE phono pre, Audioquest phono wire (ITA1/1)
    Denon DP-1200 TT. AToc9ML MC cart.
    Monster HTS 3600 power conditioner
    ADS L1590/2 Biamped
    MIT exps2 speaker cable
  • CH46ECH46E Posts: 2,962
    edited October 2020
    Does this model have a protection relay for the speaker outputs that clicks a few seconds after power-on? If so I've seen those get oxidized cause signal drop, low level output, or distortion at initial power-on or with low level signal.

    I just had this same issue. Technician cleaned the relay contacts and its golden. Cost less then $50.00. Oh and he added pressure/tightened them up for better contact.
  • soundfreak1soundfreak1 Posts: 2,895
    Did that first also....it will happen again...what year was it made? It is a known issue with them,just make it easy on your self and replace them.
    Main Rig:
    Krell KAV 250a biamped to mid/highs
    Parasound HCA1500A biamped to lows
    Nakamichi EC100 Active xover
    MIT exp 1 ic's
    Perreaux SA33 class A preamp
    AQ kingcobra ic's
    OPPO 83 CDP
    Lehmann audio black cube SE phono pre, Audioquest phono wire (ITA1/1)
    Denon DP-1200 TT. AToc9ML MC cart.
    Monster HTS 3600 power conditioner
    ADS L1590/2 Biamped
    MIT exps2 speaker cable
Sign In or Register to comment.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!