Parasound HCA-800II Help

skrolskrol Posts: 2,781
edited December 2013 in Electronics
I had started using my C/PT-600 and HCA-800 to drive a pair of LSi15 and noticed a slight buzzing sound. It may have been there driving the RTA11TL's but I hadn't noticed. Anyway, I took them out of the system to check them and now the HCA-800 just goes to protect mode (standby red light on) even with no load. One problem is that I can't find a service manual or schematic for this particular version of the HCA-800II. HiFi Engine has one but it is a little different and is the same that Parasound sent to me.

Anyone have any ideas how to start trouble shooting?
Thanks
Stan
Stan

Main 2ch:
Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

HT:
Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

Other stuff:
Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
Post edited by skrol on

Comments

  • tonybtonyb Posts: 31,205
    edited December 2013
    First order of business would be to pop the top and see what you can see. Blown fuses, loose wires, anything burnt up, leaking caps. If you can't see anything or have little skills in soldering, then a trip to the repair shop may be in order.
    HT SYSTEM-
    Sony 850c 4k
    Pioneer elite vhx 21
    Sony 4k BRP
    SVS SB-2000
    Polk Sig. 20's
    Polk FX500 surrounds

    Cables-
    Acoustic zen Satori speaker cables
    Acoustic zen Matrix 2 IC's
    Wireworld eclipse 7 ic's
    Audio metallurgy ga-o digital cable

    Kitchen

    Sonos zp90
    Grant Fidelity tube dac
    B&k 1430
    Tad 803 speakers
  • skrolskrol Posts: 2,781
    edited December 2013
    Should have added that I popped the lid and saw no crispy components, no obvious leaky caps.

    I was trained years ago in mil-spec soldering and have a background in electronics and love to DIY. So I want to try and fix my self.
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • skrolskrol Posts: 2,781
    edited December 2013
    It isn't as bad as I thought. The amp is still functioning. I got to thinking that if the relay switches then it should play, and it does. The relay is rather reluctant to switch so I suspect an issue with the drive circuit for that relay which may also cause the LED to stay red.
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • soundfreak1soundfreak1 Posts: 2,829
    edited December 2013
    Have had several parasounds they do have an issue with output relays. Usually just get noisy and just open but call parasound service. They have allways been very helpfull and will prob still have those relays in stock and can help you trouble shoot the unit. Still have an 800ll and will check for a service manual. Might be at my techs house.
    Main Rig:
    Krell KAV 250a biamped to mid/highs
    Parasound HCA1500A biamped to lows
    Nakamichi EC100 Active xover
    MIT exp 1 ic's
    Perreaux SA33 class A preamp
    AQ kingcobra ic's
    OPPO 83 CDP
    Lehmann audio black cube SE phono pre, Audioquest phono wire (ITA1/1)
    Denon DP-1200 TT. AToc9ML MC cart.
    Monster HTS 3600 power conditioner
    ADS L1590/2 Biamped
    MIT exps2 speaker cable
  • skrolskrol Posts: 2,781
    edited December 2013
    Soundfreak1, Thanks I appreciate the advice. If you have the SM that would be great.
    Stan
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • PhasewolfPhasewolf Posts: 514
    edited December 2013
    Relays are a fairly high failular part in those amps. Last I have read the relay that fits in that spot is no longer around so you may need to sub it out but that should not be a issue. Also some places may have some new old stock if the part really is discontinued.
    Absolute corruption empowers absolutely.

    Lg 55LW5600 TV
    Onkyo PR-SC 5508
    Legacy Audio Focus SE
    Legacy Audio Silverscreen HD center
    Polk F/X500i Rears
    Parasound HCA-3500
    Sunfire Grand Cinema
    Behringer iNUKE NU6000DSP
    Pair of CraigSUB SS-18.1
  • skrolskrol Posts: 2,781
    edited December 2013
    Incredible company. Today (Sunday), Tony from Parasound emailed me saying, "try replacing capacitor C005".

    If anyone is in need, I attached a schematic for an HCA-800II that Parasound sent to me.

    If it truns out to be the relay, it shouldn't be too hard to substitute.
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • drumivdrumiv Posts: 171
    edited December 2013
    Tony's the man at Parasound. If the relay is the same as the 2200II, the don't have them. I think I bought the last set. My tech just talked with Tony yesterday, and there is a way around it. Good luck.
  • skrolskrol Posts: 2,781
    edited December 2013
    Tony was spot-on with the cap (C005). I replaced it last night and the relay clicks right over and the light is GREEN.

    I started checking and replacing other electrolytic caps on that board and found them to be heading out of spec. I think I'll go through the entire unit and replace all the electrolytics. I also found a crack in the pc board near the bridge rectifier that had been somewhat repaired. I bridged the traces with solid copper wire as the traces carry power. I want to find some adhesive to apply to the top to give mechanical strength.

    I think I have a new brand favorite with Parasound.

    Stan
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • chrisfgeechrisfgee Posts: 3
    Thanks for the schematic. My son can solder but we've never done a project like this. Do you just take the top and bottom cover off? Seems like getting the board out would require too much disassembly. Thanks.
  • F1nutF1nut Posts: 42,426
    BartDaws wrote: »
    bottom cover hm that would be mighty convenient

    Are you on drugs?
    Political Correctness'.........defined

    "A doctrine fostered by a delusional, illogical minority and rabidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a t-u-r-d by the clean end."


    President of Club Polk

  • skrolskrol Posts: 2,781
    It has been a while since I did this but I believe you can leave the board in and just remove the top and bottom covers.
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
  • Thanks for the advice. Will let you know how it goes.
  • We replaced the capacitor and it still stays in standby mode. There was mention of a relay that goes bad and there is a workaround as it's not made anymore. Anyone have details on this? Thanks
  • skrolskrol Posts: 2,781
    When I was first having issues I thought it might be the relay. I don't think I found a direct replacement but was looking at ones with similar specs that I could make work even if it meant mounting it off the board.
    Stan

    Main 2ch:
    Polk LSi15 (DB840 upgrade), Parasound: P/LD-1100, HCA-1000A; Denon: DVD-2910, DRM-800A; Monster HTS3600-MKII, Grado SR-225i

    HT:
    Marantz SR7010, Polk: RTA11TL (RDO198-1, XO and Damping Upgrades), S4, CS250, PSW10 (DXi104 upgrade), Marantz UD5005, Pioneer PL-530, Panasonic TC-P42S60

    Other stuff:
    Denon: DRA-835R, AVR-888, DCD-660, DRM-700A, DRR-780; Polk: S8, Monitor 5A, 5B, TSi100, RM7; Pioneer: CT-6R; Onkyo CP-1046F; Ortofon OM5E, Marantz: PM5004, CD5004, CDR-615; Parasound C/PT-600, HCA-800ii, Sony CDP-, Technics SA 5070, B&W DM601
Sign In or Register to comment.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!